dimarts, 17 d’abril del 2012

COMUNICAT DEL RECTORAT DE LA UB

El 29 de març van ser detinguts tres estudiants de la Universitat de Barcelona: un de l’ensenyament de Física, un altre que està fent la doble titulació de Física i Matemàtiques i un tercer que és alumne del màster universitari de Formació del Professorat d’Educació Secundària Obligatòria i Batxillerat, Formació Professional i Ensenyament d’Idiomes. La detenció es va produir en el marc de les protestes i aldarulls ocorreguts en la jornada de vaga general.

En relació amb aquest fet, el Rectorat de la Universitat de Barcelona vol manifestar:

1. Des del moment en què la Universitat va tenir coneixement de les detencions, es va activar el protocol d’atenció als membres de la comunitat universitària. La UB ha estat en contacte permanent, entre d’altres, amb la representació legal dels estudiants, els seus familiars, els seus centres d’estudi i amb l’associació d’estudiants a què pertanyen dos dels detinguts.

2. La detenció d’aquests estudiants no s’ha fet com a conseqüència de cap denúncia de la Universitat ni de cap acte que hagi passat al si de la nostra institució, per la qual cosa la UB no és part del procés judicial obert.

3. La UB valida, i així ho ha comunicat expressament, els bons currículums acadèmics dels estudiants detinguts i les activitats que duen a terme al si de la comunitat universitària. També fa constar que no hi ha cap expedient disciplinari ni queixa contra ells per motius docents i d’estudi.

4. Es treballa per garantir que els tres estudiants puguin continuar el curs acadèmic en què estan matriculats. Així, la UB s’ha dirigit amb caràcter immediat als centres penitenciaris corresponents per tal de poder agilitzar les formalitats que requereix la llei penitenciària, amb l’objectiu de donar les màximes facilitats als estudiants per a l’estudi i la realització d’exàmens.

5. La celeritat amb què s’han iniciat els contactes ha permès que, en coordinació amb la institució penitenciària i els familiars, el cap de setmana passat ja s’hagi iniciat el procediment establert prèviament per les dues institucions (centre penitenciari i UB) i que els estudiants de grau hagin rebut un primer lliurament de llibres i apunts.

6. Aquestes detencions no han de prejutjar la valoració dels esdeveniments fins que finalitzi el procediment. La incertesa de la situació judicial actual no s’ha d’utilitzar com a excusa per tractar injustament o atacar les associacions estudiantils, les quals es distingeixen pel respecte dels valors universitaris.

7. Aquest Rectorat reitera la seva comprensió vers els moviments estudiantils i socials que, pacíficament, manifesten la seva preocupació i descontentament per la difícil situació en què ens trobem, així com vers algunes mesures per afrontar-la. Alhora, rebutja i condemna qualsevol tipus d’accions violentes.

8. Per últim, des del respecte degut a la institució judicial, aquest Rectorat demana, dins de les garanties dels drets i deures constitucionals, la màxima diligència i celeritat d’actuació en el procediment obert.